Poet och pugilist

Bittra gastropod… och log mot gräset
Stor förlorad vadare –
Jag var sorgsen över att vara boxare
Jag behöver pengar
för Guds skull!
Vilket väder och vilken vår!
Min gangstermusik –
Det är du gamle Farao!
Månen brydde jag mig inte om
De fantastiska ängarna

Dikten är skriven cirkus 1915 av poeten och boxaren Arhur Cravan, publicerad i boken ”Arthur Cravan. Poeten med världens kortaste hår. Dikter tolkade och presenterade av Stina och Olle Orrje”, utgiven av bokförlaget Bakhåll år 1989. Cravan beskrivs som en betydande föregångare till Dada-rörelsen, född som Fabian Avenarius Lloyd i Lausanne av engelska föräldrar. Constance Lloyd, Oscar Wildes fru, var syster till Arthur Cravans far.

Arthur börjar boxas under en resa till USA. Åter i Europa väcks intresset för litteratur och han försörjer sig som boxare. En samtida kulturpersonlighet, konstnären Roger Wild, förhåller sig minst sagt skeptisk till poeten/boxaren:

Man vet inte så noga var han kommer ifrån den här bjässen på två meter och som väger 105 kg, som säger sig vara irländare och nevö till Oscar Wilde. Med sina enorma muskler dök han upp på la Rotonde, fräck och lite lätt oförskämd, lika vacker som Modigliani, men med något vattnigt och ostadigt i blicken som skrämde en… Han kallar sig poet och boxare; han är väl varken det ena mer än det andra, förutom att han går en massa amatörmatcher och är redaktör för en liten tidskrift ”Maintenant”, i vilken han pryglar hedern ur litteraturen och konsten. Murarna i Montparnasse täcks med affischer som annonserar ut hans boxningsmatcher och där hans idrottstitlar räknas upp, bland vilka hans släktskap med Oscar Wilde ser helt underligt ut. Ingen vet ifall det är sant.

 Det finns flera vittnesmål i boken, och de beskriver alla en flamboyant typ, en fåfäng larger than life-personlighet som tycks väcka både löje och avund. Jag blir fundersam – var han verkligen boxare på riktigt, eller blott en litteraturens boxnings-aficionado, som vår egen Ernst Brunner?

Närå. Han blev till och med proffs och jag finner statistiken: två förluster, en oavgjord. I sin debut mötte Cravan ingen mindre än den förste svarte tungviktsmästaren – Jack Johnson. Det var i Barcelona år 1916 och Johnson gjorde sin 78:e match. Snacka om mismatch!

Arthur Cravan förlorade på knock i första ronden. Något säger mig att Roger Wild fann en stilla njutning i att se den storvulne mannen falla så hårt.

 

 

 

 

Annonser

Författare: asasandell

Den där gamla pugilisten. Som numera skriver böcker och tränar ambitiösa motionärer i boxning när hon inte tävlar i På spåret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s