”Det handlar om att luras”

Boxning handlar inte bara om att slå. Helst ska man undvika att bli träffad också. Stig Waltersson, född 1937, tillhör kategorin boxare som pratar mer om undanglidningar än om slag. ”Det som jag tyckte var roligt, det var tekniskt, vet du. Flytta på sig, gardera sig, kunna lura killen. ”

Jag har åkt till Norrköping för att prata boxning med Stig, jag samlar material till en bok som ska handla om fighting. Om varför man fightas. Vem som fightas. Precis som den här bloggen.
Stigs fru Bodil hämtar mig på tågstationen och bjuder på kaffe och smörgåsar vid soffbordet i glas i det lilla radhuset. Hon nickar instämmande. ”Det bästa du visste var när motståndaren missade lite”. Bodil visar med handen hur ett slag liksom smeker kinden.

Som amatör slog Stig Waltersson den betydligt mer välkände Bosse Högberg fem gånger av fem möjliga. Som proffs vann Stig elva matcher av fjorton. Bosse Högberg gick 43 matcher i proffsringen och korades till knockoutkung. 1966-70 var han gift med sångerskan Anita Lindblom. Paret nämns i Joakim Thåströms låt ”Ungefär så här”, och det har i många, många år talats om att en film är på gång om Bosse Högbergs liv, med Ola Rapace som Bosse och Noomi Rapace som Anita.

Stig Waltersson är märkbart stolt över att ha gäckat den omsusade Högberg. ”Känslan är så… det handlar om att lura… det där med att slå… Högberg gick ju bara in för att slå… jag ville boxas liksom.”

Annonser

Författare: asasandell

Den där gamla pugilisten. Som numera skriver böcker och tränar ambitiösa motionärer i boxning när hon inte tävlar i På spåret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s