Den mäktiga atomen

Hon ser kanske inte så mycket ut för världen, den 45 kilo lätta flickan på bilden. Men Barbara Buttrick är en tungviktare i boxningshistorien, en av damboxningens stora pionjärer. Hennes ringnamn: ”The Mighty Atom of The Ring.”

Barbara började boxas på nöjesfält runtom i England på 40-talet, men att ta sig in på riktiga boxningsgym var hart när omöjligt för en tjej. Hon ansågs, bland annat, vara ”en förolämpning mot kvinnligheten”.

Tillsammans med sin tränare flyttade hon till USA där attityden gentemot damboxare var något generösare. I det nya landet gick hon tusentals uppvisningsmatcher, och 30 proffsmatcher. 1957 korades hon till världsmästare. ”Flickor är inte några ömtåliga blommor längre” sa hon i en intervju på 50-talet.

År 2012 var damboxning med i OS för första gången. Den då 82-åriga Barbara Buttrick satt i publiken och såg sin nästan lika lätta landsmaninna Nicola Adams ta guld i flugvikt.

http://www.bbc.com/news/uk-england-humber-39151832

 

 

Annonser

Författare: asasandell

Den där gamla pugilisten. Som numera skriver böcker och tränar ambitiösa motionärer i boxning när hon inte tävlar i På spåret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s