Skevhänt

Rocky.

De flesta boxare går med vänstern före – vänster fot fram, vänster hand främst. Man är då en ortodox boxare. Den raka vänstern, som ofta är det första slaget som slås, kallas jabb. ”Jabba då! Jabba!” är en vanlig uppmaning från ringside. Jabben öppnar upp för slagkombinationer, och för hårdare slag. Det är helt enkelt smart att jobba upp en bra jabb på gymmet, och att använda den flitigt i ringen.

Går man med högern före – vilket många vänsterhänta gör – kallas man southpaw. Uttrycket kommer från baseball där vänsterhänta kastare kallades ”southpaws” eftersom planerna var placerade så att en vänsterhänt kastare hade kastarmen mot söder. En rak översättning till svenska: ”sydtass”. Världsmästaren Oscar de la Hoya var southpaw, liksom filmvärldens störste boxare: Rocky Balboa.

Jag trodde att southpaw var den enda benämningen tills jag träffade Stig Waltersson för en tid sedan. Han som slog Bosse Högberg fem gånger och gillade att lura sina motståndare.
Han använde ordet ”skevhänt” – en benämning som jag, efter en google-runda, inser kan uppfattas både nedvärderande och löjeväckande. I alla fall på den tiden vänsterhänthet ansågs vara något främmande, till och med abnormt. Skevhänt i t ex Dalsland, kajhänt i Skåne, tjephänta i västra Värmland…

Själv är jag en ortodox boxare, men en skevhänt tennisspelare.

 

 

Annonser

Författare: asasandell

Den där gamla pugilisten. Som numera skriver böcker och tränar ambitiösa motionärer i boxning när hon inte tävlar i På spåret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s