Förälskelse

”Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv” är en mycket ovanlig boxningsfilm. De brukar ju handla om rivalitet och revansch, trasiga människor, tragik och triumf. Blodigt, svettigt, aggressivt och väldigt dramatiskt.

Svetten finns här, förvisso. Den finske boxaren Olli Mäki förbereder sig för en titelmatch mot fjäderviktsmästaren Davey Moore i augusti 1962 i Helsingfors. Mäki tvingades gå ner en viktklass: han bantar och bastar och hoppar rep. Men han gör det halvhjärtat, som om matchen – som kan bli hans stora genombrott – i själva verket inte betyder någonting. Han tänker på annat.

Olli Mäki, eller ”Bagaren från Karleby” som han kallas, har nyligen träffat Raija och är förälskad. Alltså på riktigt. Himlastormande men ändå lågmält. Deras blickar, leenden, hastiga beröringar och cykelturer i sommarlandskapet vibrerar i vackert, svartvitt foto. Sällan har jag sett en film där så lite om kärlek blir sagt, men där så mycket av kärleken känns.

Olli Mäki, som i verkligheten var – är – en känd finsk boxare, fortsatte sin karriär fram till år 1973. Motståndaren som slog ut honom den där augustidagen, Davey Moore, dog blott 29 år gammal efter att ha skadats svårt i ringen 1963.
Olli Mäki har numera svår alzheimer. Men han är fortfarande gift med sin Raija, och i slutet av filmen dyker de upp som ett äldre par på promenad.

Det kan vara världens raraste, kanske också roligaste, boxningsfilm. Jag tror den finns på dvd.

 

 

Annonser

Författare: asasandell

Den där gamla pugilisten. Som numera skriver böcker och tränar ambitiösa motionärer i boxning när hon inte tävlar i På spåret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s