Ägg

Hur Rocky är ni i påsk?
Scenen där Rocky Balboa knäcker fem ägg rakt ner i glaset klockan fyra på morgonen och häller i sig den ovispade sörjan torde vara den mest mytomspunna äggsekvensen i filmhistorien.
Tufft och väldigt macho, eller bara osmakligt och korkat?

Ja, fyrtio år senare verkar expertisen vara överens om det sistnämnda. Salmonella är förvisso i det närmaste utrotad i Sverige, men risken att bli smittad av Campylobakter finns tydligen.
Och så är det rent äggslöseri att inte tillaga dem först. Från råa ägg tar vi upp mindre än hälften av det tillgängliga proteinet, så även boxare gör klokt i att koka, pochera eller steka dem. Alternativt tillaga förlorade ägg eller göra en äggröra.

Jag har verkligen full förståelse för att Rocky inte vill ställa sig vid spisen klockan fyra på morgonen. Men han hade ju kunnat koka ägg på kvällen, för att på morgonen enkelt trycka i sig ett halvt dussin innan joggingturen.
Men det är ju inte tillnärmelsevis lika filmiskt.

 

 

Annonser

Författare: asasandell

Den där gamla pugilisten. Som numera skriver böcker och tränar ambitiösa motionärer i boxning när hon inte tävlar i På spåret.

One thought on “Ägg”

  1. Gjorde flera tidiga morgonrundor när jag tränade boxning på BK Kelly på 90-talet. Men jag skippade de råa ”Rocky-äggen”. Urk! Ingen smaklig scén ur filmen…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s