Obehag

Jag minns en ganska obehaglig händelse på gymmet. Det dök upp en ny kille som rastlöst trampade runt med en sliten sjömanssäck på ryggen och tjatade om sparring. Tränaren skickade hem honom gång på gång: ”Det finns nog ingen i din viktklass här idag” eller ”Nej, du får hitta något annat att göra” eller ”Du måste sätta igång att träna ordentligt först”. Men killen skakade på huvudet. Det var sparringen, juvelen i kronan, han ville åt och lommade iväg i oförrättat ärende.

Killen hade boxats på klubben för längesen, han var en duktig fighter en gång i tiden, berättade tränaren. Nu såg han ut att vara i 40-årsåldern, lång och utmärglad men fortfarande atletiskt byggd med breda axlar. Hans ryckiga rörelsemönster och stirriga blick vittnade om något slags tablettmissbruk.

Femte eller sjätte gången han kom till klubben var tränaren på uselt humör och orkade eller ville inte stå emot hans heta önskan. Jag slog på päronbollen i en annan del av lokalen men såg i ögonvrån att två unga boxare beordrades upp i ringen för att turas om att ge killen stryk. Sedan gick tränaren sin väg och lät dem förrätta sitt värv. Killen såg ut att slåss för sitt liv, men slogs nog snarast för att känna sig levande, och tog emot tirader av slag från de vältränade boxarna. Han kämpade som ett hungrigt djur och gav inte upp förrän kroppen gjorde det: till slut vek sig de långa harkranksbenen och han kanade ner mot repen. Överkroppen hamnade utanför ringen och med en klumpig handskhand famlade han efter repet för att inte glida ut på golvet.

”Det var enda sättet att bli av med honom för gott”, sa tränaren, och fick rätt. Killen kom aldrig mer tillbaka.

 

 

 

Annonser

Författare: asasandell

Den där gamla pugilisten. Som numera skriver böcker och tränar ambitiösa motionärer i boxning när hon inte tävlar i På spåret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s