Rola El-Halabi

Hon hade matchkläderna på, händerna var lindade, om bara en liten stund skulle hon gå ut till ringen och möta Irma Adler i en titelfight i Berlin-Karlshorst. Då klev hennes styvfar och före detta manager Hicham El-Halabi in i omklädningsrummet, beordrade alla andra att gå ut därifrån, och sköt henne i handen, i knät och i båda fötterna. Sedan lade han ifrån sig vapnet, satte sig ner, och grät.

Rola El-Halabi kom till Tyskland från Libanon år 1984, ett år gammal. Hon började boxas när hon var nio, gick sin första mach som fjortonåring och blev världsmästare 2009. Rola och hennes syster har vittnat om en tuff uppväxt med en sjukt kontrollerande styvpappa. När Rola träffade Kosta, en kille med rötter i Grekland, var hon 25 år gammal men tvingades smyga med sin kärlek, som inte godkändes av Hicham. Det var också dotterns relation till Kosta som drev pappan att ta till vapen.

Rola El-Halabi opererades nio gånger efter attacken i april 2011. Hon har lidit av depressioner, ångestattacker och rädsla för att vara ensam.

Kosta och Rola efter comebacken.

Styvpappan ville göra henne till krympling. Men Rola gjorde – tro det eller ej – comeback i ringen. Det var i januari 2013 och hon förlorade knappt – hennes första och enda förlust. Därefter vann hon tre matcher i rad. Rola och Kosta är numera gifta och har blivit föräldrar.

Har du någon som helst gammal skoltyska att damma av, tycker jag du ska se dokumentären om den här sympatiska kvinnan. Den finns här:

http://www.ardmediathek.de/tv/Lebenslinien/Mein-h%C3%A4rtester-Kampf/Bayerisches-Fernsehen/Video?bcastId=14913740&documentId=39216566

 

 

 

 

Annonser

Författare: asasandell

Den där gamla pugilisten. Som numera skriver böcker och tränar ambitiösa motionärer i boxning när hon inte tävlar i På spåret.

One thought on “Rola El-Halabi”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s