Öronbett och dollargrin

 

Det finns några världsberömda öron. Ett av dem tillhörde konstnären Vincent van Gogh. Under ett vredesutbrott ska han ha skurit av en bit av sitt vänstra öra med ett rakblad.

Det andra örat är Evander Holyfields. I en titelmatch 28 juni 1997 tog Mike Tyson ett bett – antagligen boxningshistoriens mest bisarra incident.

Holyfield var den förste som såg att Tyson kom ut från ringhörnan utan tandskydd i den tredje ronden. Domaren skickade tillbaka honom till ringhörnan och tandskyddet sattes på plats. Men med 40 sekunder kvar av ronden spottade Tyson alltså ut skyddet och tog en tugga av Holyfields öra.

Tyson diskvalificerades förstås, fråntogs sin licens men fick tillbaka den efter något år. Han har sagt att han var frustrerad över att Holyfield skallade honom. Matchen har gått till historien som ”The Bite Fight”.

Det händer att boxare får ett slag som skickar tandskyddet ur munnen. Det händer också att en trött och nedslagen boxare försöker vinna tid och spottar ut tandskyddet. Det kan vara svårt för domaren att avgöra om det är avsiktligt. I EBU:s (European Boxing Union) stadgar står det att fightern ska bli varnad om så sker, och om det upprepas bli fråntagen en poäng. Jag tror att reglerna är ungefär desamma i alla organisationer.

En av världens bäst betalda idrottsmän, welterviktaren Floyd ”Money” Mayweather, gillar att flasha sitt välstånd och har ett riktigt dollargrin. Bokstavligen. Närmare bestämt 25 000 dollar i käften. Inför titelmatchen mot Manny Pacquiao för ett par år sedan designade tandläkaren Lee Gause ett antal tandskydd med diamanter, guld och riktiga hundradollarssedlar åt mästaren.

”Money”.

I en intervju berättar Gause att han suttit ringside på flera av Mayweathers fighter, men att han tittar på matcherna ur ett annat perspektiv än resten av publiken. ”I’m just watching the mouthguard to see how it performs.”

Imorgon: om bröstskydd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Författare: asasandell

Den där gamla pugilisten. Som numera skriver böcker och tränar ambitiösa motionärer i boxning när hon inte tävlar i På spåret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s