Objekt

En av mina träningskompisar på Gleason’s, Elio ”The Kid” Rojas, som tog WBC-titeln i fjädervikt 2009.

Det finns de som jämför boxning med prostitution. Att sälja sin kropp för att tillfredsställa någon annans lust (publiken/torsken) och någon annans penninghunger (managern/hallicken).

Jag har inget djuplodande svar på varför jag tycker att liknelsen haltar betänkligt. Annat än att det kan finnas drag av prostitution i boxning (liksom i alla yrken där utövaren är ett slags handelsvara), men att prostitution handlar om något mycket intimare, om sexualiteten, som inte kan jämföras med någonting annat.

Ändå är ju fightern – och nu pratar jag faktiskt framför allt om manliga boxare – i viss mån ett objekt som betraktas och beundras och bedöms utifrån sin kropp. Han är ett med sin fysik, och definieras utifrån den. Fotografer och turister som steg in på Gleason’s gym i New York dreglade av vällust vid åsynen av boxarnas muskulösa kroppar och svettiga anleten och kamerorna smattrade mot de stumma objekten.

Kanske är fightern mer än någon annan idrottsman det där slags sexobjekt som andra män vill vara. Stark, modig, ofta vacker och i ringen nästan naken i sina blanka shorts.

Det finns hardcore fighter-groupies av båda könen. De kan sitta vid ringside, eller allra helst i omklädningsrummet innan matchen: en vampyrliknande voyeur som girigt suger i sig boxarblod. Den där klistriga hängivenheten finns beskriven i Kerry Howlyes ”Ringens härskare”, som publicerades på svenska för något år sedan och handlar om MMA, mixed martial arts.

Den bildade filosofistudenten Kit, som bär många likheter med författaren Kerry, blir besatt av att undersöka den extatiska utanför-kroppen-upplevelse som MMA kan ge. Hon (för)följer två autentiska fighters på deras brokiga fighter-banor: den hårda träningen, dieterna, relationerna och skadorna. Jag har aldrig läst en sådan välformulerad parodi på åskådaren som helt ogenerat objektifierar fightern och använder denne som projektionsyta.

Jag är inte helt säker på varför Edith Södergrans kända diktrad dyker upp i huvudet, i modifierad form: ”Du sökte en fighter och fann en själ – du är besviken”.  En möjlig tolkning är att fighters är mer än tomma käril. Ja, ni vet, människor liksom.

Imorgon: Boxning som sexig image.

Annonser

Författare: asasandell

Den där gamla pugilisten. Som numera skriver böcker och tränar ambitiösa motionärer i boxning när hon inte tävlar i På spåret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s