Sex & sandsäckar

Boxning med Victoria’s Secret.

Kommer ni ihåg Rexonas reklamfilm som rullade flitigt i början av 90-talet? Snygga tjejer slog sig sexigt svettiga mot sandsäckarna innan det var dags för dusch och deo. Det var suggestiva bilder. Flera av deltagarna i det första Svenska mästerskapet 1994 (jag var inte med då) har sagt att de sökte upp en boxningsklubb efter att ha sett reklamen.

Mitten av 90-talet var en brytpunkt. Damboxning höll på att bli en riktig sport, men var lika mycket en ytlig image. Kvinnor med lite lagom klös i blicken var – är – en säljande kombo. Månadsmagasin och fitnessbilagor kombinerade rött läppstift med satinshorts och lindade händer. Programledaren Gry Forsell vek ut sig i handskar och huvudskydd i herrmagasinet Slitz.
Jag intervjuades under vinjetten Fun Fearless Female i tjejtidningen Cosmopolitan. Visserligen påklädd och med några matcher i bagaget. Men ändå. Fun, fearless female…

På storstadsgymmen poppade diverse boxningsvarianter upp: boxercise, fitnessboxning, aerobox. Jag började träna på Winning Boxing Club, en riktig boxningsklubb som lärde ut riktig boxningsteknik, inte någon av ovan nämnda hittepåvarianter som fortfarande florerar.

Den välkände kulturjournalisten Per Svensson, som då jobbade på Expressen, kom till Winning och gjorde ett reportage om den nya motionsformen. Ingen tävlade ännu, vi slog inte ens på varandra. Ändå var vi fascinerande. ”Det ser ju fräckt ut också. Boxhandskar och hästsvansar. Hårt och mjukt. Betong och balett.” skrev Per Svensson.
Jag och Kajsa från Winning BC var välmejkade när vi visade upp boxövningar i tv-studion i ”Sköna söndag”. Programledaren Cathrine Schück plirade mot oss och föreslog att man t ex kunde sätta upp en bild på en f d pojkvän på säcken och slå av sig lite.

Media förklarade gärna att de tjejer som blivit matchboxare var just tjejer. En av Sveriges mest framgångsrika amatörer någonsin, Sanna Rauta, ”är tjej ut i fingertopparna” skrev Expressen. En annan journalist förväntade sig ”överdimensionerade muskler och en knäckt näsa”, men boxaren ”är faktiskt riktigt snygg – blond, välsminkad och med ett leende som hade passat in i en Fröken Sverige-tävling”.

Som i alla andra sporter är det fortfarande lättare att bli accepterad om en ”ser ut som en kvinna” och är heterosexuell. Jag har mött flera butchiga flator i ringen, och hört nedsättande kommentarer om deras utseende och sexualitet.
Även från andra damboxare, tyvärr. Som när Sveriges första kvinnliga proffs, Lena Åkesson, då (och alltjämt tror jag) bosatt i Florida, uttalade sig i Aftonbladet år 1997: ”Betalar man för att se på damboxning är det ju kvinnor man vill se. Inte kvinnor som ser ut som män.”

Nåväl, damboxningen är någorlunda etablerad nuförtiden, och man ser inte lika ofta boxhandskar som sexigt attribut på random brud. Att mjukporriga underklädeskedjan Victoria’s Secret flörtade med boxning i sin modeshow så sent som år 2010 illustrerar snarast att företaget skvalpar i bakvatten.

 

Annonser

Författare: asasandell

Den där gamla pugilisten. Som numera skriver böcker och tränar ambitiösa motionärer i boxning när hon inte tävlar i På spåret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s