Skuggboxning

”Float like a butterfly” sa Muhammad Ali, och det gjorde han. Han dansade i ringen. Att likna en brutal konstform som boxning vid dans kan låta absurt men är fullt rimligt, och ganska vanligt. 34-åriga proffsboxaren Angelique Hernandez jämförde boxning och dans när vi pratade om livet i ringen häromsistens. 80-årige Stig Waltersson, proffs på 60-talet, tycker också att boxning och dans är besläktade. Och jag förklarar gärna boxning i danstermer. I synnerhet skuggboxningen har sin egen koreografi där du slipar tekniken och finner ditt eget, personliga uttryck. Ett tre minuter långt stycke med stort utrymme för improvisation. Synkronisera slag och fotarbete och balans.

Skuggboxning ska inte ses som någon spexig uppvärmning. Den bör tas på allvar, även om motståndaren är på låtsas. Fantasi krävs: en tänkt figur framför dig, en låtsaskompiskombattant att sikta mot, föreställa sig hur hen rör sig, slår, glider undan. Hitta rytmen i en musik som bara du hör.

Med mina motionärer är jag sparsam med skuggboxning till en början, men trappar upp dosen efterhand. Skuggboxning är svårt. Jag minns hur löjlig och dålig jag kände mig när jag började boxas. Utan handskar framför den stora spegeln som täckte nästan en hel vägg, bara jag och min egen spegelbild. Se och lära. Naken och betraktad. Jag boxades generad mot min egen skugga och led av hur klumpiga mina rörelser ännu var.

Det är inte bara tekniken och rytmen och mjukheten i rörelserna som är svårt att få till. Inte minst är det en utmaning att behålla koncentration och fokus, att inte låta tankarna flaxa iväg: ”Åh, vad jag är uttråkad! Vilka slag ska jag slå nu då? När är ronden slut egentligen?”

”Shadowboxing” är också ett begrepp inom psykologin. Då handlar det om att bearbeta och besegra negativa självbilder. Ja i mångt och mycket är det ju det skuggboxning handlar om. Att bygga en positiv självbild.

Imorgon: Lite mer om boxningsträning für alle.

 

Annonser

Författare: asasandell

Den där gamla pugilisten. Som numera skriver böcker och tränar ambitiösa motionärer i boxning när hon inte tävlar i På spåret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s